news-hero
Felnőtt

Megfiatalított csapattal kezdjük a szezont

A DKSE extraligában játszó csapata a nyáron átalakuláson ment keresztül, melyről a vezetőedzőt, Tomanóczy Tibort kérdeztük.

A 2021-2022-es szezonban is a röplabda extraligában, a legjobbak között szerepel a DKSE röplabda csapata. Ez ellenfeleink a Debrecen, a FINO Kaposvár, a Kecskeméti RC, a KISTEXT, a MAFC-BME, a Pénzügyőr Sport Kft, valamint a Vegyész RC Kazincbarcika lesznek. Az ellenfeleket, és az ő nyári erősítéseiket ismerve hatalmas feladat elé néz a mindig tehetséges fiatalokra építő Dunaújváros, melyről a vezetőedzőnket, Tomanóczy Tibort kérdeztük.

– A nyár megint nagy változásokat hozott a csapat számára, hiszen többen távoztak a klubtól. Hogyan élted ezt meg?

– Több fiatalunk döntött úgy, hogy más csapatban képzeli el a jövőjét, sportkarrierének építését. Ezt nem volt könnyű elfogadni, de végül elköszöntünk egymástól. Így új csapatot kell, kellett építeni. Ebben alapozni tudunk arra az évek óta tartó tudatos munkára, melyet az utánpótlás nevelésben tesz meg a DSE Röplabda Akadémia. Több tehetséges fiatalunk van, akikre közép, és hosszú távon lehet építeni. Őket építettük be a nyár folyamán a felkészülési folyamatba. Így azok a fiataljaink, akik az előző szezonban már az extraligában játszottak, a ranglétrán előrébb léptek. Most rájuk sokkal több feladat hárul majd. Ahhoz azonban, hogy ütőképes csapattá váljunk rengeteget kell dolgoznunk, amely sok-sok időt vesz igénybe, így szükségünk van idősebb játékosaink türelmére. Ezek alapján nehéz évkezdetnek nézünk elébe.

– Farkas László csatlakozott a csapathoz. Hogyan került ő a keretbe?

– Posztra kerestünk játékost, és mivel Laci lejárt az edzéseinkre, és látszott rajta az elhivatottság, végül megbeszélésünk után úgy döntött, hogy lehetősége, és ideje szerint segíteni fogja csapatunkat. Nagyon lelkes, hozzáállása példa értékű, így biztos vagyok abban, hogy tudása legjavával fogja segíteni csapatunkat. Az idei szezonban azonban nem az ő, hanem fiataljaink játéka fogja meghatározni a teljesítményünket. Nekik lesz nagyobb felelősségük, melyhez fel kell nőniük.

– Több felkészülési mérkőzésen vagytok túl. Ezek mennyire segítették az indulást?

– Ezek sokat lendítettek a csapaton. A fő feladat a taktikai elemek megtanulása, megértése volt, melyet nehezebben értettek meg a fiúk. A célunk az volt, hogy lépésről lépésre mindenki megértse, honnan hová szeretnénk eljutni. Úgy látom, hogy addigra, amikorra kell, a puzzle darabok a helyükre kerülnek.

– Az első komoly megmérettetésre hazai pályán 2021. 10. 14-én 19.30-tól kerül sor a DÁG elleni Magyar kupa mérkőzésen. Mit várhatunk ettől?

– Az, hogy a DÁG alacsonyabb osztályban szerepel senkit ne tévesszen meg, hiszen több rutinos, és egykor Dunaújvárosban játszott játékossal – Kun, Mihucz, Flachner – állnak fel ellenünk, így nem lesz egyszerű a feladatunk. A mérkőzésen taktikus, bátor játékot szeretnék látni, valamint azt, hogy a játékban folyamatosan fejlődünk. Látni szeretném, hogy hogyan javítjuk ki hibáinkat. Fontos, hogy minél jobban bírjuk fizikálisan, és az erőnket a meccs végégig meg tudjuk tartani. Minden szett megnyerésének tudjunk örülni, és ha egyet nyerünk, akkor küzdjünk azért, hogy a többit is sikerüljön behúzni. Lépésről lépésre kell haladnunk a lépcsőfokokon. Kell, hogy legyen tartásunk a kiélezett labdameneteknél, hiszen nem arra kell várnunk, hogy az ellenfél rontson, hanem azokat nekünk kell pontokkal befejeznünk. Törekednünk kell arra, hogy a saját játékunkat játsszuk. A DÁG elleni mérkőzés kétesélyes, mely azon fog múlni, hogy a végjátékot ki bírja jobban.

– Összeraktad már az alapcsapatot, vagy most jön el az a pillanat, amikor minden kialakul?

– Van elképzelésem a kezdő hatosra, akikre folyamatosan számítok, abban azonban bízom, hogy lesznek olyan játékosok, akik bizonyítani szeretnék azt, hogy nekik is ott a helyük.

– Van-e elvárás, célkitűzés az idei szezonra?

– Az nem lehet, hogy nincs célkitűzése egy sportembernek, csapatnak, így természetesen nekünk is van célunk. A mienk, hogy bennmaradjunk az extraligában. Nehéz, de nem elérhetetlen feladat.

Vissza